Koken met wijn: 3 recepten en 4 tips voor 2024 (2024)

By Door Coravin

Koken met wijn: 3 recepten en 4 tips voor 2024 (1)

We kennen allemaal het gevoel - dat diepe, zinkende gevoel in onze buik als we moeten Schenken verwende wijn in de afvoer. Stel je voor: je hebt donderdagavond een fles geopend en denkt dat je deze in het weekend zou afmaken en nu is het maandag en de wijn is niet drinkbaar. Eric Clapton's "Tears in Heaven" speelt op de achtergrond terwijl je dumpt wat een perfect was Rood meng de afvoer. Een enkele traan stroomt over je wang.

Oké, misschien hebben we het een beetje te ver gekregen met de traan? Hoe dan ook, je krijgt de foto. Met Coravin'S Wine Preservation Systems, u hoeft nooit meer een druppel wijn te verspillen. Dat gezegd hebbende, soms gebeuren er fouten en bevinden we ons met een beetje overgebleven wijn. Hoewel die wijn geen plaats heeft in ons glas, kan hij zijn weg vinden naar een koekenpan-het creëren van een met wijn doordrenkt culinair meesterwerk.

4 tips om te koken met wijn

Van het creëren van heerlijke sauzen tot stroperij en stoofkip, wijn heeft zijn plaats in de keuken, en niet alleen in je glas. Dus, of u nu probeert een wijn te gebruiken die voorbij het drinkprime is of het perfecte bedrag giet met uw Coravin Systeem - Volg hieronder onze kooktips.

1. Gebruik goedkope of goedkope wijn

Je wilt waarschijnlijk niet die gewaardeerde fles wijn gebruiken die je op je trouwdag begaafd was, maar die minder dure tafelwijnen - ja! Dat wil niet zeggen dat jij niet Kook met dure wijn, maar we raden aan dat topwijn wordt genoten zoals het was bedoeld-in een glas.

Bottom line: of u nu probeert afval te verminderen door een wijn af te maken die voorbij de prime is of u gebruikt Coravin Om net genoeg te extraheren om te koken, zorg er dan voor dat u een wijn kiest die u leuk vindt.

2. Kies Rood en wit, afhankelijk van het gerecht

Net als bij voedsel- en wijncombinaties, is de vuistregel dat wit vlees of lichtere gerechten om witte wijn vragen, terwijl Rood Vlees en meer robuuste gerechten vragen Rood. Dat gezegd hebbende, wees niet bang om een ​​beetje te vertakken, afhankelijk van de kruiden en specerijen In uw gerecht.

3. Gebruik wijn om smaken te ontwikkelen

Zoals u weet, heeft wijn zijn eigen smaak en aromaprofiel. Speel daarmee! Denk aan de smaakkenmerken van de wijn en als deze past bij de smaken van uw gerecht. Bijvoorbeeld een mooie pinot noir van Bourgogne heeft meestal diepe tonen van champignons. Dit kan perfect paren met een vleesvleessaus. Aan de andere kant kan een helder gerecht dat citroen of kalk bevat, profiteren van een Sauvignon Blanc.

4. Laat de alcohol koken

Een van de grootste fouten die je kunt maken tijdens het koken met wijn, is niet toestaan ​​dat de alcohol kookt. Het is belangrijk om de alcohol in de wijn te laten verdampen of het gerecht zal uiteindelijk smaken als rauwe wijn. Hoe weet je wanneer de alcohol is verdampt? Houd dingen in de gaten. Laat uw gerecht onbedekt koken totdat ongeveer de helft van de wijn is verminderd. Je zult merken dat de vloeistof in de pijn dikker wordt, waardoor een heerlijke en aromatische saus ontstaat.

Koken met wijn: 3 recepten

Klaar om te beginnen met koken met wijn? We hebben met onze vrienden gesproken bij Wijn met mate, wiens missie het is om het sociale verantwoordelijkheidsprogramma van de wijnsector te zijn en wijnprofessionals de informatie en hulpmiddelen te bieden om op een verantwoorde manier wijn te presenteren en consumenten te inspireren om volledig te genieten van wijn en zijn cultuur op een gezonde, positieve en gezellige manier. Ze suggereerden dat een van de beste manieren om afval te verminderen en te genieten van alles wat wijn te bieden heeft, is door ermee te koken. Hieronder staan ​​drie recepten uit hun receptenboek - geroosterde zalm, coq au vin en wijnperen. Gebruik uw cOravin Timeless of Pivot Systemen om deze wijnen aan te boren als u geen open flessen hebt om te gebruiken.

Geroosterde zalm met witte wijn

Ingrediënten

  • 4 zalm steaks

  • 1 citroen

  • 2 el witte droge wijn (~ 25 g)

  • 2 middelgrote aardappelen

  • ¼ kopje olijfolie (~ 50 g)

  • Gehakte peterselie

  • Zout en peper naar smaak

Routebeschrijving

  1. Verwarm de oven voor op 350 ° F (180 ° C).

  2. Reinig de zalm, verwijder alle botten en rol de zalm vervolgens om een ​​medaillon te vormen. Bind elk biefstukmedaillon met keukensnoer, zodat het zijn vorm behoudt tijdens het koken. Overdracht naar de helft van een bakplaat met perkament omzoomd.

  3. Was de aardappelen en snijd ze in hapklare stukken. Breng ze over in de andere helft van het bakplaat.

  4. Schil citroenschil in een kom en voeg citroensap, olijfolie, wijn en gehakte peterselie toe. Goed mengen. Breng de zalm op smaak met ½ van de saus en gooi de aardappelen vervolgens met de andere helft.

  5. Bak gedurende 20 minuten, draai de oven vervolgens naar 450 ° F (230 ° C) en bak nog 3-4 minuten tot de aardappelen goudbruin zijn.

  6. Voeg zout en peper toe om te proeven en geniet!

Coq au vin met brandewijn en Rood wijn

Ingrediënten

  • 3 pond kippenpoten en dijen (1,5 kg)

  • 1 witte ui, gehakt

  • 2 wortelen, gehakt

  • 4 kopjes Rood wijn

  • 2 eetlepels rozemarijn

  • 2 el peterselie

  • 1 eetlepels tijm

  • 1 el zwarte peper in peperkorrels

  • 1 el olijfolie

  • 2 kruidnagel

  • 1 stel lente -uitjes

  • 2 el 00 bloem (15 g)

  • 2 el brandewijn

  • 10 oz spek of ongeveer 8-10 plakjes (300 g)

  • 14 oz Portobello -champignons (400 g)

  • ¼ kopje groentebouillon

  • Zout en zwarte peper

Routebeschrijving

  1. Plaats de kip, witte ui en wortelen in een grote kom.

  2. Schenken allen Rood wijn tot ze bedekt zijn. Voeg peterselie, rozemarijn, tijm en peperkorrels toe. Bedek de kom met plasticfolie en koel 12 uur.

  3. Nadat de 12 uur is voltooid, verwarmt u de olijfolie in een grote koekenpan of Nederlandse oven op middelhoog vuur. Voeg de gebroken knoflookteentjes en kip toe. Laat de kip aan beide zijden bruin worden-3-5 minuten aan elke kant. Haal de knoflook en kip uit de pan en blijf warm.

  4. Zeef de groenten uit de wijnmarinade (red de wijn!). Plaats de groenten in dezelfde pan-ui en wortelen-en kook 3-4 minuten. Voeg de lente -uitjes toe en kook nog 3 minuten. Voeg ten slotte de bloem toe en roer het om te verdikken.

  5. Voeg de kip terug aan de koekenpan en voeg vervolgens de brandewijn toe. Kook gedurende 1 minuut en voeg dan de wijnmarinadevloeistof een beetje tegelijk toe. Bedek de koekenpan en kook 2 uur over een laag.

  6. Snijd in de laatste 20-30 minuten kooktijd het spek in strips en de Portobello-paddestoel in plakjes. Kook spek in een koekenpan en voeg de champignons toe zodra het vet is afgegeven. Kook ongeveer 6 minuten. Voeg groentebouillon en zout toe (indien nodig). Wanneer de bouillon opdroogt, voegt u het spek en de champignons toe aan de pan met de kip en kookt u 15 minuten onbedekt.

  7. Geniet ervan als het warm is!

Koken met wijn: 3 recepten en 4 tips voor 2024 (2)

Wijn peren met Rood wijn

Ingrediënten

  • 4 peren

  • 2 kopjes water

  • 3 kruidnagel

  • 1 kaneelstok

  • 1 kopje suiker

  • 1 ¼ kopjes Rood wijn

  • 2 stuks steranijs

  • 2 kardemombessen, verpletterd

Routebeschrijving

  1. Schil de peren en houd de stengel op.

  2. Schenken De wijn, suiker en water in een pan op een laag vuur totdat deze kookt. Voeg de kaneel, steranijs, kruidnagel en kardemom toe. Voeg na een paar minuten de peren toe.

  3. Breng de steelpan aan de kook en kook 10-15 minuten en draai de peren halverwege.

  4. Breng de peren over in een plaat en blijf de vloeistof op laag vuur kooken totdat een siroop zich vormt.

  5. Serveer de peren in een ondiepe kom, besprenkeld met wijnsiroop en gecombineerd met een bolletje vanille -ijs.

Proost!

Koken met wijn: 3 recepten en 4 tips voor 2024 (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mrs. Angelic Larkin

Last Updated:

Views: 5548

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mrs. Angelic Larkin

Birthday: 1992-06-28

Address: Apt. 413 8275 Mueller Overpass, South Magnolia, IA 99527-6023

Phone: +6824704719725

Job: District Real-Estate Facilitator

Hobby: Letterboxing, Vacation, Poi, Homebrewing, Mountain biking, Slacklining, Cabaret

Introduction: My name is Mrs. Angelic Larkin, I am a cute, charming, funny, determined, inexpensive, joyous, cheerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.